Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

06-02-2012
"Ο ΕΠΙΟΡΚΟΣ" ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Καλησπέρα αναγνώστες μου. Όλα καλά; Κρύο πολύ αυτές τις μέρες. Παγώσανε τα χέρια μας και τα πόδάρια μας. Αλλά ξέρεις τι λένε; Κρύα χέρια, ζεστή καρδιά. Έτσι λοιπόν όσο ζούμε την οικονομική κτηνωδία και απανθρωπιά, οφείλουμε να κρατάμε την καρδιά μας ζεστή, να ευφραίνονται τα μέσα μας και να ξερνάμε έπειτα την φλόγα παρά έξω. Μπορεί να ακούγονται έως και γλοιωδώς ρομαντικά τα λεγόμενα μου αλλά η μόνη φωτιά που προς το παρόν μπορεί να αποφέρει κέρδος είναι η εσωτερική. Αυτή η φωτιά είναι το όπλο μας. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να βάλουμε τα γυαλιά στον Δαρβίνο και να αποδείξουμε πως ο άνθρωπος σε αντίθεση με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο επιβιώνει καλύτερα άμα συνεργάζεται με τον διπλανό του για το ένα και κοινό ανθρώπινο όφελος. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, γιατί η οποιαδήποτε κρίση, είτε είναι του καπιταλισμού, είτε του ήθους μας δοκιμάζει πρωτίστως σαν ομάδα και μετά σαν μονάδες. Χτίζε κάθε μέρα ένα πανάκριβο τζάκι εκεί στην καρδιά σου και άναψέ το, χαλάρωσε με το γλυκό τσαφ που κάνουν τα ξύλα όταν καίγονται και όταν μια μέρα τα πάρεις στο κρανίο με το σκοτάδι της νύχτας, λαμπάδιασε την και φτιάξε μέρα. Αυτό το λαμπάδιασμα δεν είναι ούτε γηπεδικά, ούτε πολιτικά οδοφράγματα. Τέτοια φλόγα μεγάλη μόνο η καρδιά την μπορεί. Αυτός ο ιδιότροπος μυς που αν και μικρός χωράει μέσα του όλη την αγάπη μα και όλο τον πόνο του κόσμου. Καρδιά μου καμένη, πώς βαστάς και στην πυρά δεν του πετάς;

Παγετός έξω λοιπόν. Μετά σου λένε τα χαζοχαρούμενα τα
Locomondo πως δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα. Όχι μόνο κάνει κρύο αλλά απ' ότι λένε είναι από τους πιο κρύους χειμώνες που είχαμε. Μετά σου λένε για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παραμύθια. Και σε συνδυασμό με την ψυχρολουσία που έχουμε υποστεί τον τελευταίο καιρό, τα κόκαλά μας τρίζουν όλο και περισσότερο. Υπομονή να έχουμε. Βοήθα Παναγιά μου να φύγει αυτός ο χειμώνας.

Φυσικά το κρύο γίνεται χειρότερο όταν δεν μπορείς κάπως να ζεσταθείς. Και μη παρασύρεσαι από αυτά που έλεγα στη  αρχή. Η καρδιά μας να είναι ζεστή αλλά να είμαστε και ρεαλιστές. Όσο ζεστή καρδιά και να έχεις, άμα δεν έχεις λεφτά να βάλεις πετρέλαιο θα ξεπαγιάσεις. Έτσι λοιπόν όσο το κρύο δυναμώνει και οι τσέπες των Ελλήνων αδυνατίζουν, το πετρέλαιο ακριβαίνει. Ο νόμος είναι νόμος. Οι υποχρεώσεις είναι υποχρεώσεις. Ολόκληρος Σωκράτης πέθανε από την πίστη του στον νόμο –αν και παίζεται και αυτό-. Αλλά τι να μου πει ο νόμος όταν φτιαγμένος από ανθρώπους δεν έχει στάλα ανθρωπιά. Αλλά μη λέμε ότι θέλουμε. Ζούμε σε μια πολιτισμένη Ευρωπαϊκή χώρα, σε ένα ευνομούμενο κράτος να πούμε και κάνα αστείο. Χιουμοριστική στήλη έχουμε. Και άμα ο νόμος λέει βρες λεφτά για να ζεσταθείς, και άμα ο νόμος λέει πλήρωσε την ΔΕΗ για να έχεις ρεύμα, εμείς οφείλουμε να συμφωνούμε. Δεν είναι σημαντική απώλεια άμα ψοφήσει και κανένας από το κρύο. Μόνο κέρδος έχουμε. Έχει κέρδος ο νόμος. Έτσι ο φετινός χειμώνας είναι και ο σκοτεινότερος τον τελευταίων χρόνων.
Μια συμβουλή μόνο έχουμε να δώσουμε από εδώ. Να μαζεύεστε πολύς κόσμος μαζί. Να μαζεύεστε σε ένα σπίτι και με ότι μπορεί να τσοντάρει καθένας να πληρώνετε και για το φαί και για την ζέστη. Και άμα δε πληρώσετε για την ζέστη δεν έγινε και τίποτα. Άμα είστε πολλά άτομα μαζεμένα, μόνο με τα χνώτα ζεσταίνεται ο χώρος. Βέβαια άμα έχεις φάει καμιά σκορδαλιά θα υπάρξει ένα πρόβλημα.  Και έτσι μπορεί να περισσέψει και κάνα φράγκο, για κανέναν τσιπουράκι, καμιά σαρδέλα, καμιά λακέρδα ή έστω ρέγκες.

Ένα απ' τα θέματα μέσα στην εβδομάδα που ακουστήκαν ήταν οι κόντρες και οι αποφάσεις για το νομοσχέδιο περί αποσυμφορήσεως των φυλακών. Τελικά αποφασίστηκε να μην ισχύσει για τους κρατούμενους που έχουν χρεωθεί ποινή πέντε χρόνων και πάνω. Φυσικά το ΛΑΟΣ και η ΝΔ πήρανε φωτιά και αποχωρήσανε από την βουλή καθώς για αυτούς είναι μέγα θέμα να πείσουνε τους άβουλους ψηφοφόρους τους πόσο πολύ θα κινδυνεύει η ζωή τους έτσι και βγουν αυτά τα καθάρματα από την φυλακή. Τα μιάσματα λοιπόν αυτά θα πρέπει μάλλον κατά την γνώμη τους να μείνουν οπωσδήποτε στη φυλακή να είμαστε ήσυχοι. Είναι αυτό το μακριά απ' τον κώλο μας και όπου θέλει ας πάει που λέμε. Μη σας πω πως και για ένα χρόνο να είναι ο άλλος μέσα να βγει νόμος να κάτσει ισόβια. Γιατί πρέπει να τον φοβόμαστε. Με το που βγει θα αρχίσει να σκοτώνει αθώους δεξιούς πολίτες. Έτσι λοιπόν τα κόμματα της συγκυβέρνησης για ένα ακόμα θέμα δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν και όχι μόνο αυτό αλλά αυτοί οι υπερασπιστές του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας εφάρμοσαν για άλλη μια φορά αυτήν την εκνευριστική τακτική να φεύγουν απ' τη βουλή. Τι γίνεται αλήθεια με αυτό το θέμα; Τους πληρώνουμε για να βγαίνουν έξω να κάνουν τσιγάρο; Δεν υποτίθεται πως η δημοκρατική βουλή υπάρχει για να συζητάνε μέσα οι εκπρόσωποί μας για τα θέματα που μας αφορούν; Δικός μου εκπρόσωπος είσαι κύριε και απαιτώ να μείνεις μέσα στη βουλή. Είναι δε τόσο σοβαρό για το ΛΑΟΣ το θέμα των φυλακών που θα μπορούσε ακόμα και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνεργασίας για αυτό. Η συνεννόηση έχει πάει περίπατο σε αυτό το θέατρο που τιμής ένεκεν το λέμε βουλή. Καμιά επικοινωνία.

Όλοι στη φυλακή λοιπόν αρκεί να μείνουμε εμείς έξω. Ποιος νοιάζεται για τις επιστολές που λένε πως δεν χωράει άνθρωπος άλλος στις φυλακές; Οι φυλακισμένοι είναι πλέον κοντά στα 13.000 και οι φυλακές συνολικά χωράνε λιγότερο από 10.000. Ο Κορυδαλλός έχει πλέον άδειο χώρο μόνο στις τουαλέτες. Αλλά ποιος χέστηκε για τους φυλακισμένους που στοιβάζονται σαν τα κοτόπουλα ο ένας πάνω στον άλλον. Τι τον νοιάζει τον Καρατζαφέρη και τον μπουμπούκο του και τον Σαμαρά και όλους τους θιγμένους βουλευτές μας πως κοιμάται ο ένας ή ο άλλος που είναι στη φυλακή; Αυτοί έτσι και αλλιώς είναι εγκληματίες και αποβράσματα. Δεν είναι ίσοι με τους άλλους πολίτες. Τελικά ίσως να μην είναι καν άνθρωποι. Το πολύ, πολύ να το σκεφτούν λίγο στον 2ο ή τον 3ο όροφο τους σπιτιού τους ή του εξοχικού τους όταν θα πέσουν να κοιμηθούν στο τριπλό κρεβάτι τους. Ξέρεις για να σκεφτούν κάτι μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Πως μετράω εγώ κάθε βράδι για να καταφέρω να κοιμηθώ τις γυναίκες που τελικά δεν κοιμήθηκα μαζί τους; Κάπως έτσι. Και είναι πολλές σου μιλάω, Εγώ πάλι πιστεύω πως αποχώρησαν από την βουλή επειδή δεν θέλουν να είναι μπροστά όταν γίνονται συζητήσεις για φυλακές. Σου λέει μη το γρουσουζεύω και με βάλουν τελικά μια μέρα στα σίδερα.

Από την άλλη βέβαια είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση για το ποια είναι τελικά η λύση. Να χτίσουμε κ' άλλη φυλακή; Δε χτίζουμε κάνα σχολείο λέω εγώ καλύτερα; Αυτοί οι άνθρωποι που ένεκα της αποσυμφόρησης θα βγουν έξω, έχουν αποποιηθεί όντως τις πράξεις τους; Και γενικότερα η φυλακή τελικά τι κάνει; Αλλάζει τον εγκληματία; Και αν ναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; Πρέπει να γίνει μια τεράστια συζήτηση κάποτε σε παγκόσμιο επίπεδο και να εξεταστεί τι πρέπει να γίνει από τη στιγμή που η φυλακή τελικά δεν πετυχαίνει τους σκοπούς της. Φυσικά εμείς εδώ δεν ξέρουμε να κάνουμε τέτοιες αναλύσεις και δεν είναι και δουλειά μας στην παρούσα φάση. Εμείς από εδώ απορούμε μονάχα. Θα πει ο φυλακισμένος όταν βγει, "στα σίδερα της φυλακής δεν θα ξαναγυρίσω;" Ή μόνο στα τραγούδια το ακούς;

Σε τούτη τη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο λοιπόν είδαμε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά –και οι 3οις-  να ψηφίζουν υπέρ, ΝΔ και ΛΑΟΣ φυσικά κατά και όπως είπαμε αποχώρησαν και το ΚΚΕ ψήφισε παρών. Δεν μας νοιάζει δεν έχουμε γνώμη αλλά είμαστε εδώ να ξέρετε. Σου λέει το ΚΚΕ πάλι να ακολουθήσω ίδια γραμμή με ΝΔ και ΛΑΟΣ δε λέει θα μας παρεξηγήσουν. Υπέρ δε ψηφίζω αφού ψήφισε το αστικό ΠΑΣΟΚ, το  οπορτουνιστικό ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό μόσχευμα του Κουβέλη άρα θα πούμε παρών. Έτσι λοιπόν το ΚΚΕ συνεχίζει την πορεία του μέσα στο μοναστήρι της βουλής σαν τον δια Χριστών σαλό. Σαν τον κόκκινο μοναχό.

Φυσικά συνεχίζουν να ανακοινώνονται όλα τα είδη γνωστά σαν τρέιλερ για χολιγουντιανή ταινία τρόμου που πρόκειται να βγει στις οθόνες μας. Μειώσεις στις συντάξεις, παρακρατήσεις στους είδη μειωμένους μισθούς, τώρα θα γίνει λογικά και χαμός με τις μειώσεις στα επιδόματα και όλα αυτά την στιγμή που δεκάδες διακεκριμένοι οικονομολόγοι επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά πως με τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα για το χρέος μας και πως η λύση βρίσκεται φυσικά στην φορολόγηση των πλούσιων, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην επιστροφή των χρημάτων που βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Επίσης στην οργάνωση του κράτους, των επενδύσεων, στην σωστή λειτουργία του δημοσίου και στην αντικειμενικότητα. Το τέλος των ρουσφετιών και δεκάδες άλλα πράγματα ακόμα είναι που θα βοηθήσουν το χρέος και όχι οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων και οι φόροι.  Έλεος, όχι άλλους φόρους, η πλάτη μας δεν αντέχει.
Και όλα αυτά με τις μειώσεις και τους ανενόχλητους υπερπλουτισμένους την ώρα που έγινε γνωστό πως η εταιρία που ήταν να αντικαταστήσει κατά κάποιο τρόπο  την ΔΕΗ η εταιρία
energa αντί να δίνει τα λεφτά από τους φόρους και λοιπά στην ΔΕΗ τα έβγαζε στην Ελβετία. Η αλήθεια είναι πως πλέον εδώ στην Ελλάδα τίποτα από αυτά δεν ακούγεται ιδιαίτερα εξωφρενικό. Αντιθέτως μας φαίνονται αναμενόμενα και το πολυπόθητο φως δε θα το δούμε ούτε στα όνειρά μας

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσκόπηση είμαστε η τέταρτη πιο ακριβή χώρα στους πάγκους των σούπερ- μάρκετ στην Ευρώπη ενώ οι μισθοί χαμηλώνουν χρόνο με τον χρόνο πολύ πιο γρήγορα απ' όσο ανέβαιναν κάποτε. Προβλέπεται πως οι μισθοί στο εγγύς μέλλον πρόκειται να είναι ίδιοι με αυτούς των πιο υποτιμημένων Βαλκανικών χωρών. Κ' όμως και πάλι στα δικά τους σούπερ- μάρκετ κάτι θα βρούμε.
Και μιας και μιλάμε για δημοσκοπήσεις, μια άλλη δημοσκόπηση δείχνει το ακραίο σενάριο μετά τις εκλογές η βουλή να είναι 10κομματική. Πια είναι τα δέκα κόμματα; Τα πέντε είναι τα είδη εντός βουλής φυσικά και τα υπόλοιπα πέντε είναι η Δημοκρατική Αριστερά φυσικά που θα πάει μάλλον πολύ πάνω από το 3% και έπειτα από 3% φαίνεται να έχουν το ΔΗ.ΣΥ της Μπακογιάννη που είναι καινούργιο πρόσωπο, οι Οικολόγοι Πράσινοι, πούτσες πράσινες, το ΑΡΜΑ Πολιτών και
last but not least η Χρυσή Αυγή. Αυτή είναι η κατάντια μας. Δε θα πω τίποτα παραπάνω. Μονάχα ξελασπώστε το μέλλον γιατί προβλέπεται μελό.
Στις ειδήσεις παίζει επίσης σαν τρελή η είδηση για την σύμπραξη Βενιζέλου- Λοβέρδου για το θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ το οποίο με μεγάλη μας χαρά λαμβάνει τα πιο χαμηλά ποσοστά στην ιστορία του. Ποιος θα διαδεχθεί τον Γιωργάκη είναι λένε το ερώτημα. Και εγώ ρωτάω από την άλλη γιατί πρέπει να με νοιάζει δηλαδή;
Why should I care;

Διαβάζετε τον Επίορκο που δε λέει να πάψει να γκρινιάζει, αλλά να πω την αλήθεια από την άλλη πρέπει να μην είμαι και τόσο αχάριστος. Ακόμα και αν βλέπω ένα τσουνάμι γκίνιας να έρχεται καταπάνω μου πρέπει πάντα να ξέρω πως υπάρχουν και χειρότερα. Και όντως υπάρχουν. Τι να πει δηλαδή και ο καημένος ο Κώστας ο Μητσοτάκης. Δεν αναφέρομαι φυσικά στον επίτιμο. Στον συνονόματο και συνεπίθετο Έλληνα ντοκιμαντερίστα λέω που σε ένα ισπανικό χωριό που διαμένει, είναι ο μοναδικός που δεν πήρε φράγκο από το ομαδικό λαχείο που πήραν και κέρδισαν όλοι οι κάτοικοι, επειδή έλλειπε εκείνη την ημέρα ο εν λόγω κύριος. Δηλαδή και το όνομα κουβαλάει όπως είπαμε καθώς ολόκληρο το όνομά του είναι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά και την χάρη. Αλλά τι να κάνεις; Όλα είναι τυχερά.

Έξω στους δρόμους κρύο
καιρός λένε για δύο
Μες στην καρδιά μου τάφος
καιρός λένε για πάθος

 Τα μάτια μου βαραίνουν
τα ρούχα μου φαρδαίνουν
το κόκκινο της νιότης
 ο πιο χυδαίος προδότης

Το μέλλον μπορεί να φαίνεται από εδώ να το παρουσιάζω μαύρο αλλά δεν είναι μαύρο. Το μέλλον είναι κόκκινο. Το μέλλον πάντα είναι κόκκινο. Μπορεί να είναι το κόκκινο της διακοπής. Το κόκκινο που ενώ βιαζόμαστε μας σταματάει βίαια και μας λέει να περιμένουμε για το καλό μας μέχρι να γίνει πράσινο. Μπορεί να είναι το κόκκινο της επανάστασης. Γιατί να μην είναι αυτό; Άλλωστε είναι πολύ της μόδας τελευταία. Τόσα κόκκινα λάβαρα απλώνονται στους δρόμους. Φυσικά μετά ξαναμαζεύονται λες και είναι απλά τα σκηνικά της παράστασης αλλά δεν βαριέσαι μωρέ; Έτσι κ' αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη λέει και ο ποιητής. Μπορεί να είναι ακόμη το κόκκινο του έρωτα. Σίγουρα πάντως θα είναι και αυτό. Αυτό και αν δεν μας το είπαν οι ποιητές. Έναν μονάχα αδελφό έχει ο θάνατος και μίσιουνται θανάσιμα. Μας συμφέρει οπωσδήποτε να πάμε μαζί του. Όπως και να έχει βλέπω συνέχεια κόκκινα σημάδια στους δρόμους. Κόκκινα σημάδια από το τάχαμου ένδοξο παρελθόν, πότε σημάδια από το τρομακτικό παρόν, πότε σημάδια κόκκινα από το αβέβαιο μέλλον. Σίγουρα πάντως θα είναι κόκκινο. Όμως αυτά τα κόκκινα σημάδια στους τοίχους μπορεί να είναι κ' από αίμα, όλο το κόκκινο στις μέρες μας είναι αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου