Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

30-01-2012
"Ο ΕΠΙΟΡΚΟΣ" ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ

Καλησπέρα σε όλους. Εύχομαι να είστε καλά. Όσο μπορείτε και μπορούμε δηλαδή. Συμβαίνουν και ακούγονται πολλά δυσάρεστα. Άλλα μας αφορούν άμεσα και άλλα μας λυπούν χωρίς να έχουν ιδιαίτερη σχέση με εμάς. Ένα από αυτά είναι ο θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Άσχετα με το πια είναι η γνώμη του καθενός για τον Αγγελόπουλο καλλιτεχνικά σίγουρα ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία του Ελληνικού Κινηματογράφου. Τα περισσότερα λυπηρά που συμβαίνουν από την άλλη μας αφορούν όλους ακόμα πιο άμεσα και βλέπουμε συχνά ένα σκοτάδι αβεβαιότητας μπροστά μας. Προχωρούμε στα τυφλά μη μπορώντας να θυμηθούμε αν μόνοι μας επιλέξαμε να έρθουμε σε αυτό το άγνωστο σκοτεινό μέρος ή αν μας έφεραν άλλοι. Το μόνο σίγουρο είναι πως μας πιάνει ένας φόβος καθώς δεν έχουμε ούτε έναν φακό μαζί μας. Το σκοτάδι είναι βαθύ και δεν βλέπουμε την μύτη μας η οποία εν αγνοία μας μεγαλώνει όσο λέμε ψέματα ότι δεν έχουμε ιδέα για το πως βρεθήκαμε εδώ. Δυστυχώς αγαπητοί μου οι καταστάσεις πλέον κρέμονται από μια κλωστή, από μια τρίχα θα έλεγα την οποία μας την κάνουν τριχιά και οσονούπω θα σπάσει. Δεν ξέρω άμα η 21η του φετινού Δεκέμβρη θα είναι και η μέρα της καταστροφής του κόσμου, πάντως πολύ φοβάμαι πως μέχρι τότε θα έχει καταστραφεί η Ελλάδα. Οι άνθρωποι που μας κυβερνάνε είναι παντελώς άχρηστοι, θρασύτατοι και εγκληματικοί αλλά ο Πλάτωνας πολύ σωστά μας προειδοποίησε πολλά, πολλά χρόνια πριν πως " Μια από τις τιμωρίες του να μη συμμετέχεις στα κοινά, είναι να κυβερνάσαι από κατώτερούς σου". Φταίμε όλοι.

Φταίμε όλοι αγαπητοί μου. Εμείς φυσικά οι πολλοί νεότεροι τώρα σιγά, σιγά χτίζουμε την νέα γενιά ευθύνης. Αλλά οι προηγούμενες γενιές ειδικότερα φταίνε. Φταίνε που όταν την δεκαετία του 80 τους πρωτομιλήσανε για περίοδο λιτότητας το πήρανε τόσο αψήφιστα ώστε έντρομοι και έκπληκτοι σήμερα να συνειδητοποιούν πως δεν βγήκαμε ακόμα από την λιτότητα. Εδώ και 30 χρόνια λοιπόν βρισκόμαστε σε μια περίοδο λιτότητας της οποίας η σημασία και η κυριολεξία ανέβαινε ύπουλα χρόνο με τον χρόνο. Αλλά ποιος ένιωσε λιτότητα; Λίγοι. Όλοι οι άλλοι βολευόντουσαν με το τάδε και δείνα ρουσφέτι, που τους έβαλε στην τάδε θέση και γ' αυτό ψήφισαν το τάδε κόμμα. Μέχρι και σήμερα η παραδοσιακή σχέση του Έλληνα με την πολιτική συνεχίζεται με τον καταστροφικό της ρυθμό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα ρουσφέτια φυσικά. Αναφέρομαι και στον τρόπο επιλογής ψήφου που μέχρι και οι συνομήλικοί μου διατηρούν ίδιο και απαράλλαχτο. Είμαστε μια χώρα πολιτικά αμόρφωτη. Δεν έχουμε ιδέα τι είναι η πολίτική, τι είναι η δημοκρατία, τι ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός κλπ. Χρόνια τώρα, η πλειοψηφεία ψηφίζει για χίλιους δυο λόγους εκτός από τον βασικό. Τον πολιτικό. Ψηφίζει όπως συνηθίζεται να λέγεται για παράδειγμα από παράδοση. Είμαι λέει από παράδοση δεξιός. Και θα το ακούσεις και από νέους ανθρώπους που δουλεύουν με ψίχουλα σε καφετερίες χωρίς ένσημα και ασφάλεια. Και όταν μιλάω για αμόρφωτους πολιτικά ανθρώπους μην χαίρεσαι εσύ αριστερούλη και νομίζεις πως εσύ δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία. Μη νομίζεις πως είσαι μορφωμένος επειδή διάβασες Μαρξ. Γιατί άμα διάβασες μόνο την μία από τις 100 απόψεις για ένα θέμα είσαι πιο αμόρφωτος από αυτόν που δε διάβασε καμιά. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε την πολυπόθητη κριτική σκέψη. Να μη τρώμε ότι μας αμάσητα σερβίρουν τα κανάλια, το κόμμα, οι φίλοι και το
zeitgeist. Να βρίσκουμε μόνοι μας την αλήθεια. Να μην επιλέγουμε σε τίποτα στη ζωή μας τον εύκολο δρόμο. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε οι κωλοέλληνες που μάθαμε να είμαστε.

Και μιας και αναφερθήκαμε στο παρελθόν ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά. Ή μήπως να πω καλύτερα μιλάνε όλοι μιλάνε και οι κώλοι; Ο Κώστας Σημίτης μίλησε για το πόσο λάθος ήταν το μνημόνιο και η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επίσης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξανά-γυρίσει στην πρωθυπουργία ποτέ. Τι να σου πω Σημίτη. Κρίμα γιατί εμείς εδώ πέρα όλοι σε περιμέναμε. Μας στεναχώρησες τώρα. Εμείς εδώ τόσο καιρό γράφαμε το "Περιμένοντας τον κοντό". Πρέπει να έχουν μείνει τίποτα ξεχασμένοι και εκτός πραγματικότητας Έλληνες εκεί στο Βερολίνο που ήτανε και να του είπαν να ξανά γίνει πρωθυπουργός, δεν εξηγείται αλλιώς πως του πέρασε από το μυαλό πως υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στη χώρα που να αγωνιά για το αν θα επιστρέψει στα καθήκοντα αυτά. Το μνημόνιο οργανώνει μνημόσυνο στην μνήμη, κ' οι αναμνήσεις ξανά γυρίζουνε.

Μας δουλεύουνε όλοι αγαπητοί μου. Τους εκλέγουμε, έπειτα μας καταστρέφουνε αφού φυσικά φροντίσουν πρώτα να εξασφαλίσουν την δικιά τους ζωή και έπειτα με θράσος μιλάνε, κατηγορούνε και περπατάνε άνετα σαν θριαμβευτές. Λειτουργούνε ώρες στεγνά σαν μαφιόζικη οργάνωση και
incognito ξελασπώνει ο ένας τον άλλον. Έτσι και στην περίπτωση του περιφερειάρχη της καρδιάς μας , του ανεκδότου της Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη νομοσχέδιο που θεσπίστηκε χωρίς να ανακοινωθεί και να συζητηθεί ιδιαίτερα, μαθαίνουμε πως μπορεί να τον αθωώσει και μάλιστα να τον δούμε να επιστρέφει και στα καθήκοντα του περιφερειάρχη. Μαθαίνουμε πως ακόμα και στην δίκη που εκκρεμεί από τον Άρειο Πάγο να κριθεί ένοχος μπορεί να ξελασπώσει με μια απλή χρηματική εγγύηση. Θα αθωωθεί λοιπόν ο Πανίκας. Όλοι αθώοι. Κανένα άγχος για τους ενόχους. Σαν το μικροσπρέυ που διαφήμιζαν κάποτε. Ένα πσουπ και όλα εξαφανίζονται. Ένα πσουπ και δικαιοσύνη για όλους.

Φυσικά όλοι θα ακούσατε με δάκρυα γέλιου και κλάματος μαζί την άλλη τρομερή δήλωση. Μιλάω για τον άλλο τον πόντιο. –ανέκδοτο γίναμε-. Τον μέγα ντέντεκτιβ λέω τον Χρυσοχοϊδη. Αυτός ο μέγας πολιτικός και άνθρωπος. Αυτή η τεράστια ηγετική φυσιογνωμία δήλωσε πως υπέγραψε το μνημόνιο χωρίς να το διαβάσει. Δεν το διάβασε το μνημόνιο ο Μιχάλης. Αλλά είπε ο άνθρωπος πως δεν το διάβασε απλούστατα, -είναι τόσο απλό-, απλούστατα επειδή είχε άλλες δουλειές. Μα είναι πασιφανές. Ο άνθρωπος εκείνη την εποχή έπρεπε να πατάξει το έγκλημα. Και μπορεί να είναι μέγα πολιτικό λάθος τωόντι, το παραδέχτηκε και ο ίδιος άλλωστε, αλλά τουλάχιστον τώρα δεν έχουμε έγκλημα. Λίγο το έχετε; Να σας έβλεπα τι θα λέγατε όλοι εσείς οι κακοπροαίρετοι άμα το διάβαζε τότε το μνημόνιο- γιατί θέλει και καιρό να το διαβάσεις, δεν είναι Αρκάς να πεις το ξεπετάς- και σήμερα κινδυνεύαμε στους δρόμους από τους κλέφτες και τις συμμορίες, ή δεν είχαμε καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς. Μας δουλεύουνε. Μας εμπαίζουνε, εξερευνούν τα όριά μας. Προσπαθούν να φτιάξουν την εικόνα τους με επικοινωνιακά παιχνίδια ειλικρινείας και ντομπροσύνης, λέξεις που δεν μπαίνουν δίπλα από το όνομα αυτών των ανθρώπων, αλλά ευτυχώς είναι χαμηλής νοημοσύνης και μας αποδεικνύουν τα είδη γνωστά. Το πόσο αδιάφοροι είναι και πόσο ανεύθυνοι. Και μπορεί να φταίμε και εμείς για όλα όσα γίνονται εν μέρει και κάτι παραπάνω φυσικά, αλλά ο κόσμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου ψήφισε το "λεφτά υπάρχουν" και όχι το υπογράφω χαρτιά που θα μας επηρεάζουν για δεκαετίες χωρίς καν να τα διαβάσω πρώτα, γιατί φυσικά ο Μιχάλης δεν είναι ο μόνος που δεν τα διάβασε. Μπορεί να μη τα διάβασε και κανένας τελικά. Και ρωτώ.  Θα σας ψήφιζε κανείς αν ήξερε;

Μας βάλανε λοιπόν στο μνημόνιο άρον, άρον, χωρίς να κρίνουν τίποτα, χωρίς να συζητήσουν, χωρίς καν να διαβάσουν τι πρόκειται να γίνει. Τα χειρότερα προαναγγέλλονται από τα κεφάλια που σιγά, σιγά βγαίνουν από τα καβούκια τους και άλλοι λένε δεν ήξερα όπως ο Χρυσοχοίδης, άλλοι δεν πρόλαβα όπως η κυρία Κατσέλη και άλλοι τελικά ήταν λάθος και απέτυχε όπως ο Ραγκούσης. Ξαφνικά όλοι μας λένε πως είναι κοινώς αποδεκτό πλέον πως ότι έγινε τα τελευταία χρόνια ήταν κουταμάρα και πως το μνημόνιο ήταν λάθος. Μέχρι και οι ίδιοι οι συντάκτες του και οι υποστηρικτές του από το εξωτερικό λένε πως στην Ελλάδα απέτυχε το μνημόνιο. Μας δεσμεύσανε σε μία κατάσταση χωρίς πατριωτικές και λαϊκές αντιστάσεις, χωρίς –προς μεγάλη έκπληξη ακόμα και των ανθρώπων της Τρόικας και του ΔΝΤ- διαπραγματεύσεις και χωρίς ντροπή -όπως και οι ίδιοι παραδέχονται- να εφαρμόσουν και τα δύο σκέλη του μνημονίου. Δηλαδή εκτός από αυτό που πληγεί τους είδη φτωχότερους το υπόλοιπο που θίγει του έχοντες δεν εφαρμόστηκε. Δεν κώλοσαν να μειώσουν τις συντάξεις και τους μισθούς αλλά κώλοσαν να τα βάλουν με αυτούς που έχουν λεφτά που θα ήταν αποτελεσματικότερο να βοηθήσουν περισσότερο για την αποπληρωμή του χρέους. Και τώρα που μιλάνε για την αποτυχία τους φυσικά είναι αργά γιατί πάει έφυγε το τρένο.

Αφού μπήκαμε λοιπόν στον χορό πρέπει να χορέψουμε χωρίς πολλά περιθώρια επιλογής καθώς η άλλη λύση θα είναι ακόμη χειρότερη. Έτσι ακούμε χωρίς πολλά, πολλά πως η Τρόικα ζητάει κ άλλες απολύσεις και άλλες μειώσεις μισθών και βλέπουμε αυτές οι προτάσεις να διατυπώνονται από τα γραβατωμένα χείλια τους και τα ολόασπρα δόντια τους τόσο απλά και άνετα που καταντάνε κυνικά. Έρχονται λοιπόν τα χειρότερα και εμείς θα αναγκαστούμε να βαδίσουμε σαν χήνες στο αδιέξοδο.

Ένα από τα μεγαλειώδη κατορθώματα των πολιτικών μας είναι και οι αλλαγές που θα γίνονται στην υγεία. Μαθαίνουμε λοιπόν πως από δω και πέρα τελείωσαν αυτά που ξέραμε. Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις. Θες να κάνεις μια γενική αίματος για να τσεκάρεις αν όλα πάνε καλά; Παίρνεις το παραπεμπτικό σου από τον γιατρό του ΙΚΑ αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχει δωρεάν εξετάσεις. Θα πληρώνεις από εδώ και πέρα. Έχεις εσύ φίλη μου κάποιο πρόβλημα ή την αγωνία έστω να μάθεις αν όλα είναι καλά και θες να κάνεις μια μαστογραφία; Πληρώνεις. Και όχι τίποτα 5-10 ευρώ. Ίσως και πάνω από 100. Πάνε λοιπόν αυτά που ξέραμε. Και πως την είδες δηλαδή; Επειδή φοβάσαι ρε υποχόνδριε κάθε λίγο και λιγάκι νομίζεις θα την βγάζεις τσάμπα; Και τι έγινε κυρά μου που νιώθεις κάτι να εξέχει στο στήθος σου αλλά δεν έχεις λεφτά; Να τα βρεις. Βρες 100 και ευρώ και μετά βρε κουτό θα τα πάρεις πίσω. Όχι όλα βέβαια. Μη τα θέλουμε όλα δικά μας. Η εγκύκλιος λέει το 80%. Πολλά δε θες; Και μη κοιτάς που δεν έχουμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους και τους γιατρούς. Θα τα πάρεις σίγουρα τα λεφτά. Αυτό ήταν φίλοι μου. Όσες εξετάσεις προλάβαμε, προλάβαμε. Από εδώ και πέρα δεν έχει παραπεμπτικά και τσάμπα δουλειά. Αυτό που λέγαμε για πλάκα "κάλιο πλούσιος και υγιείς, παρά φτωχός και άρρωστος"  αφαιρεί κυνικότατα το κάλιο και το παρά και γίνεται σαν διαστροφικό αστείο που λένε μεταξύ τους μερικοί πλούσιοι μαστουρωμένοι και γελάνε. Πλούσιος= υγιείς. Φτωχός= άρρωστος. Ο καπιταλισμός και ο θάνατος δεν έχουν έλεος.


Διαβάζετε τον επίορκο αμετανόητα απαισιόδοξο. Αλλά επειδή είναι αντί-ραδιοφωνική όλη τούτη η μαυρίλα και θα χάσω τους αναγνώστες μου λέω να το αποφορτίσω λίγο. Έτσι να μην λέμε μόνο τα κακά όλων όσων βρίσκονται σε κρίσιμα για την ζωή μας πόστα. Γ' αυτό σας παραθέτω ένα άρθρο από την δωρεάν εφημερίδα πολιτισμού "Πολιτισμικά". Το άρθρο τιτλοφορείται "Μειώσεις στα δημοτικά τέλη" και λέει " Θετικά κρίνεται η απόφαση της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης να μειώσει τις βασικές κατηγορίες δημοτικών τελών, με βάση τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Η δημοτική αρχή αποφασίζοντας με κοινωνικό κριτήριο και λαμβάνοντας υπόψη την εντεινόμενη ύφεση, κατά την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας-φωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το έτος 2012, προχώρησε σε ποσοστό μείωσης 7,5%.
Επίσης αποφασίστηκε ότι για τα ισόγεια καταστήματα που βρίσκονται στις οδούς που πλήττονται από τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ το ποσοστό της έκπτωσης για το έτος 2012 αυξάνεται από 50 σε 75%. Στο ίδιο πλαίσιο "παγώνουν" και παραμένουν ως έχουν και οι συντελεστές του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Ο παράγοντας της οικονομικής κατάστασης ελήφθη υπόψη επίσης και στο ζήτημα των Τελών και Δικαιωμάτων των Κοιμητηρίων που μειώνονται κατά 10% σε σχέση με το 2011.
Επίσης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου "πάγωσε" για το 2012 η αύξηση της τιμής των τελών στάθμευσης αυτοκινήτων"  Όχι βέβαια πως θα κάνουμε και Θεό κανέναν για πράγματα που θα έπρεπε να είναι λίγο πολύ αυτονόητα αλλά αξίζει ένα μπράβο που κάποιοι προσπαθούν να βαδίσουν πλάι με την πραγματικότητα. Και λέμε ευτυχώς υπάρχουν και άτομα παρφαί.

Σε αυτό το σημείο ας κάνουμε μια φορά ακόμα μία μικρή αναφορά στον αγώνα των εργαζομένων του
alter οι οποίοι συνεχίζουν ακάθεκτοι και μετά την συνάντηση της προηγούμενης δευτέρας με τους εκπροσώπους των εργοδοτών τους. Εκεί απ' ότι μαθαίνουμε ο ιδιοκτήτης του σταθμού alter αλλά και του kontra channel πρότεινε στους εργαζόμενους να τους δώσει το δώρο των Χριστουγέννων για να ανοίξουν τον σταθμό. Γελοιότητες φυσικά που οι αποφασισμένοι εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν καθώς τους χρωστάει σε περιπτώσεις και δεκάδες μισθούς. Έτσι λοιπόν συνεχίζουν παρά το ύπουλο σαμποτάζ της degia και την λασπολογία της "αυριανής" και μάλιστα επιμελώς δεν ξεχνούν να αναφέρουν την συμπαράστασή τους και σε άλλους συναδέλφους τους κάνοντας τον αγώνα τους έτσι ακόμα πιο κερδοφόρο και το alter ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κανάλια αυτή τη στιγμή αν όχι το πιο. Βέβαια να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε και εμείς από εδώ πως μέσα στους εργαζόμενους καναλιών που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του 902 που κάποιοι έχουν απολυθεί. Έτσι το τιμημένο κανάλι φαίνεται πως δεν πουλάει πολλούς αποχυμωτές φέτος από το τηλεμάρκετινγκ με τις επαναστατικές συσκευές και απολύει και αυτό εργαζόμενους. Απλά όταν τα άλλα κανάλια δείχνουν την δεξιά πόρτα στους απολυόμενους το 902 δείχνει την αριστερή και το σύνθημα τιμημένη εργατιά πλέον αλλάζει σε άντε γαμήσου εργατιά.

Στην Γαλλία απ' όσο μάθαμε εγκρίθηκε η απόφαση να τιμωρείται όποιος αμφισβητεί την γενοκτονία των Αρμενίων απόφαση που προκάλεσε την οργή βέβαια του Ερντογάν , ο οποίος απειλεί θεούς και δαίμονες. Ευτυχώς η Γαλλία φαίνεται ανυποχώρητη στη θέση της, γεγονός που σίγουρα γεμίζει χαρά τον συνεχώς χτυπημένο λαό της Αρμενίας που χρόνια περιμένουν να αποκατασταθεί επίσημα η αλήθεια. Η πώρωση και τα συμφέροντα και τα διπλωματικά και επικοινωνιακά παιχνίδια δεν αφήνουν να δει μια μεγάλη μερίδα Τούρκων πως πατριωτισμός είναι να παραδέχεσαι όλη την ιστορία σου με τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία. Το να παραλείπεις τα σημεία που δεν σου αρέσουν ή δεν σε συμφέρουν είναι ακριβώς το αντίθετο. Ρώτα και την έρμη την Αρμενοπούλα να σου πει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου