Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015


                         ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΠΑΝΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Καθώς τελείωσαν οι εκλογές, πολιτικοί,πολίτες και λοιποί ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να αντλήσουν κάποια συμπεράσματα τόσο για την απόδοση των κομμάτων γενικά σε επίπεδο ποσοστών και ψήφων, αλλά και ειδικότερα σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες και δήμους, όσο και για τον κομματικό ή και ιδεολογικό αν θέλετε χάρτη,αναφορικά με τους κατοίκους των επί μέρους περιοχών στην Ελλάδα. Όπως όλοι αυτοί λοιπόν έτσι και εμείς,ένας αριθμός εκλογομανών,μέσα σε αυτούς και εγώ,κάναμε πιθανότατα τις δικές μας αναλύσεις,ώστε να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα,λιγότερο ή περισσότερο χρήσιμα. Ως εκ τούτου αποφάσισα να μοιραστώ με όποιους πιστούς και ενδιαφερόμενους τις σημειώσεις που κράτησα από τις τελευταίες εκλογές με την ελπίδα να προκύψει κάτι το ενδιαφέρον σε επίπεδο συμπερασμάτων και σκέψεων!

Πρώτα,πρώτα κανένα ασφαλές συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει,αν δεν συνυπολογιστεί το ποσοστό της αποχής. Η αποχή -για όποιους λόγους- έφτασε το 43,43%, κάτι λιγότερο από τον μισό πληθυσμό. Επομένως άμα κάποιος δεν υπολογίσει το ποσοστό αυτό, μπορεί να βγάλει εντελώς αυθαίρετα,συμπεράσματα που τον βολεύουν,όπως ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κράτησε σχεδόν τα ίδια ποσοστά,ή ότι αυξήθηκαν τα ποσοστά του Κ.Κ.Ε ή της Χρυσής Αυγής. Όντως αυξήθηκαν αλλά επί του εκλογικού σώματος που τελικά ψήφισε, σε πραγματικούς αριθμούς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πιο συγκεκριμένα :

Σχεδόν όλα τα κόμματα που πέρασαν τις πύλες του κοινοβουλίου βγήκαν χαμένα. Οι νικητές είναι συντριπτική μειοψηφία. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών σε πραγματικά νούμερα, είναι αναμφισβήτητα η Ένωση Κεντρώων. Η νεοεισελθούσα Ένωση Κεντρώων και ο πολιτικά, αιωνόβιος Βασίλης Λεβέντης,στις εκλογές του Σεπτεμβρίου κέρδισαν 75.534 ψηφοφόρους παραπάνω από την προηγούμενη εκλογική μάχη.

Ο άλλος ενδοκοινοβουλευτικός νικητής είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ! Βέβαια στην περίπτωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ προσμετράται η εκλογική συνεργασία του με την ΔΗΜ.ΑΡ και το ότι δεν κατέβηκε στις εκλογές το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, και αμφισβητείται αν τελικά αύξησε όντως τα ποσοστά του, αλλά από την άλλη η ΔΗΜ.ΑΡ στις προηγούμενες εκλογές είχε συνεργαστεί με τους Οικολόγους Πράσινους οι οποίοι σε αυτές συνεργάστηκαν με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, και δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ποιο ποσοστό ανήκε στην ΔΗΜ.ΑΡ και ποιο στους Οικολόγους,ούτε μπορούμε να πούμε πως οι 152.557 ψηφοφόροι του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ θα ήταν λογικό να ψηφίσουν ΠΑ.ΣΟ.Κ και τίποτε άλλο ώστε να συμπεράνουμε με ασφάλεια πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν βγήκε τελικά κερδισμένο. Επομένως παραθέτω τα πραγματικά νούμερα και ο καθένας τα ερμηνεύει όπως θέλει.Το γεγονός είναι πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ πήρε 51.921 ψήφους παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές.

Κατά τα άλλα νικητές βγήκαν και πολλά από τα κόμματα εκτός βουλής. Συγκεκριμένα η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α μαζί με το Ε.Ε.Κ, αθροιστικά με τα προηγούμενα ποσοστά τους πήραν 4.236 ψήφους παραπάνω, ενώ η εκλογική συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ αύξησαν τις ψήφους τους κατά 945 συν, και τέλος η Ο.Κ.Δ.Ε πήρε 518 ψήφους περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές.Το μοναδικό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα που βγήκε χαμένο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο είναι το κίνημα ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α που πήρε 315 λιγότερες ψήφους.

Στους “μεγάλους χαμένους” τώρα.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αν και πρώτος με ποσοστό 35,46%, μόλις 0,88% λιγότερο από τις προηγούμενες εκλογές,στην πραγματικότητα έχασε 320.074 ψηφοφόρους.
Η Νέα Δημοκρατία έχασε 192.489 ψήφους παρόλο το 28,10% που πήρε.
Το Ποτάμι ήταν κάπως πιο εμφανές και σε επίπεδο ποσοστών ότι έχασε ψήφους. Έχασε 1,96% και σε πραγματικά νούμερα 151.758 ψηφοφόρους.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αν και τελικά κατάφεραν με σχετική άνεση να μπουν στην βουλή,διαψεύδοντας και πάλι τις δημοσκοπήσεις,παρόλα αυτά έχασαν 93.260 ψηφοφόρους.
Το Κ.Κ.Ε αν και φάνηκε να αυξάνει τα ποσοστά του έστω κατά 0,08% στην πραγματικότητα έχασε 36.556 ψηφοφόρους.
Η Χρυσή Αυγή αν και αύξησε θεαματικότερα τα ποσοστά της κατά 0,71% σε πραγματικούς αριθμούς και αυτή έχασε τελικά ψήφους αν και προκύπτει πως είναι από τους χαμένους,η λιγότερο χαμένη καθώς έχασε μόλις 8.806 ψηφοφόρους.

Τώρα στην συνέχεια,κάθισα και σημείωσα τις δυνατές και τις αδύναμες εκλογικές περιφέρειες των κομμάτων και θα προσπαθήσω να τα παρουσιάσω λίγο συνδυαστικά μεταξύ τους ώστε να προκύψει όσο είναι δυνατό και ένας “ιδεολογικός χάρτης” της Ελλάδος έστω και ενδεικτικά.
Έχουμε και λέμε:

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πήρε τα μεγαλύτερά του ποσοστά στην εκλογική περιφέρεια Ξάνθης, συγκεντρώνοντας 49,61%. Συγκεκριμένα στον δήμο Μύκης και στην δημοτική ενότητα Σατρών, συγκέντρωσε το 83,40% των ψήφων.
Αντιθέτως τα χαμηλότερα ποσοστά τα πήρε στην εκλογική περιφέρεια Χίου, συγκεκριμένα κατάφερε ένα 27,91%, και ειδικότερα στην δημοτική ενότητα Καμποχώρων πήρε το 22,05% των ψήφων.

Στην Χίο από την άλλη, τα μεγαλύτερά του ποσοστά συγκέντρωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ αποσπώντας το 13,12% των ψήφων και συγκεκριμένα στην δημοτική ενότητα Μαστιχοχωρίων απέσπασε το 22,02%.
Αντίθετα πολύ κακή απόδοση είχε στην εκλογική περιφέρεια Β'Πειραιώς παίρνοντας ένα 4,02% και ειδικότερα στον δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και συγκεκριμένα στην δημοτική ενότητα Αγίου Ιωάννη Ρέντη πήρε μόλις 3,35%.

Το ίδιο άτυχη στην Β'Πειραιώς ήταν και η Νέα Δημοκρατία όπου και αυτή εκεί συγκέντρωσε τα χαμηλότερα ποσοστά της και συγκεκριμένα το 18,31% των ψήφων όπου μάλιστα στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και στην δημοτική ενότητα Δραπετσώνας κατάφερε ένα 14,89%.

Το κόμμα που βρήκε το ευνοϊκότερο έδαφος για τα δεδομένα του στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ήταν το κίνημα ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α όπου στην Β'Πειραιώς συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά του παίρνοντας το 0,33% των ψήφων και ειδικότερα στον δήμο Περάματος,πήρε 0,48%.

Επιστρέφοντας στην Νέα Δημοκρατία και στην δυνατή της περιφέρεια,δηλαδή την περιφέρεια Λακωνίας, βλέπουμε πως εκεί συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 37,54% και ειδικότερα δε στον δήμο Ανατολικής Μάνης και στην δημοτική ενότητα Οιτύλου,πήρε 47,28%.

Η εκλογική περιφέρεια Λακωνίας όμως δεν ήταν μόνο για την Νέα Δημοκρατία ευνοϊκή. Εκεί συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά της και η Χρυσή Αυγή όπου και της δόθηκε ένα 11,44%, μάλιστα στην δημοτική ενότητα Ανατολικής Μάνης έφτασε το 21,90%.

Η περιφέρεια της Λακωνίας όμως δεν ήταν το ίδιο γενναιόδωρη με το κόμμα ΕΛ.ΛΑ.Σ όπου του έδωσε μόλις το 0,02% και ακόμα πιο ξεκάθαρα από όλη την περιφέρεια, μόνο στον δήμο Ευρώτα και στην δημοτική ενότητα Κροκέων,πήρε δύο ψήφους.

Συνεχίζοντας με τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής τώρα, αντίθετα με την Λακωνία, η Χρυσή Αυγή δεν είχε την τιμητική της στην περιφέρεια Ηρακλείου, όπου και συγκέντρωσε το 3,94% των ψήφων και μάλιστα στην δημοτική ενότητα Βιάννου πήρε μόνο 2,11%.

Στο Ηράκλειο από την άλλη, τα μεγαλύτερά του ποσοστά σημείωσε το κόμμα Ε.ΠΑ.Μ, παίρνοντας 1,70% και ιδιαιτέρως στον δήμο Γόρτυνας και τη δημοτική ενότητα Κόφινα, πήρε το εντυπωσιακό 4,17% των ψήφων.

Το Κ.Κ.Ε, είναι λίγο πολύ γνωστό πως έχει παραδοσιακά μια εξέχουσα θέση στην εκλογική περιφέρεια Σάμου,όπου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου συγκέντρωσε ποσοστά 16,14% με αποκορύφωμα τον δήμο Ικαρίας και ειδικά την δημοτική ενότητα Ευδήλου, όπου εκεί πήρε το πανηγυρικό 37,35%.

Η περιφέρεια της Σάμου έδωσε όμως μεγάλα ποσοστά και στους Ανεξάρτητους Έλληνες και συγκεκριμένα 5,45%. Στον δήμο Ικαρίας δε και πάλι και στην δημοτική ενότητα Ραχών πήρε το 17,62% των ψήφων.

Στην εκλογική περιφέρεια Ροδόπης όμως το Κ.Κ.Ε στάθηκε ατυχέστερο. Εκεί του δόθηκε ένα 2,08% και στην δημοτική ενότητα Αρριανών ειδικά πήρε μόλις 0,53%

Σε πλήρη αντίθεση με το Κομμουνιστικό Κόμμα, στην περιφέρεια Ροδόπης σημείωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά του Το Ποτάμι, φτάνοντας το 16,91% και μάλιστα στην δημοτική ενότητα που το Κ.Κ.Ε είχε μόνο 0,53%,την δημοτική ενότητα Αρριανών,Το Ποτάμι πήρε το θεαματικό 53,31%.

Η περιφέρεια Ροδόπης εκτός από το Κ.Κ.Ε ήταν άτυχη και για την Λαϊκή Ενότητα που συγκέντρωσε ένα 1,23% με τα ποσοστά να φτάνουν στο ναδίρ τους στην δημοτική ενότητα Ιάσμου όπου και τερμάτισε με 0,54%.

Πρώτη στην κούρσα των απογοητεύσεων, η περιφέρεια Ροδόπης δεν έκανε την χάρη ούτε στους ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α-Ε.Ε.Κ όπου τους έδωσε ένα 0.34% και ειδικότερα δε στον δήμο Αρριανών,στην δημοτική ενότητα Φιλλύρας αυτή τη φορά, μείνανε με το 0,04%.

Η φαρμακοχέρα Ροδόπη όμως δεν σταμάτησε εκεί, και έδωσε τα μικρότερα ποσοστά του και στο Ε.ΠΑ.Μ και συγκεκριμένα 0,34% και σε αυτό,και για άλλη μια φορά στην δημοτική ενότητα Αρριανών,πήρε το 0,08% των ψήφων.

Αντίθετα με τα τρία προηγούμενα κόμματα, εκτός από Το Ποτάμι, η περιφέρεια της Ροδόπης χάρισε στο Ο.Α.Κ.Κ.Ε τα μεγαλύτερα ποσοστά του. Συνέλεξε το 0,12% των ψήφων και ειδικότερα στον δήμο Αρριανών και στην δημοτική ενότητα Φιλλύρας το 0,41%.

Μπορεί η Ροδόπη να ψηφίζει φανατικά Ποτάμι,αλλά δεν κάνει το ίδιο και η περιφέρεια Άρτας. Εκεί Το Ποτάμι σημείωσε ένα 2,19% και στον δήμο Αρταίων και την δημοτική ενότητα Αμβρακικού πήρε 1,14%.

Εκεί που πήραν τα χαμηλότερα ποσοστά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν η εκλογική περιφέρεια Ζακύνθου όπου συγκέντρωσαν το 1,83% και συγκεκριμένα στην δημοτική ενότητα Παγανά πήραν 1,52%.

Η Ζάκυνθος ήταν η χειρότερη περιφέρεια και για την Ο.Κ.Δ.Ε, όπου σε ολόκληρο το νησί πήρε μόλις μία ψήφο η οποία βρέθηκε στην δημοτική ενότητα Αρτεμισίων.

Η Ένωση Κεντρώων όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα ποσοστά της τα βρήκε στην Α'Θεσσαλονίκης όπου της έδωσε 6,77% και ειδικότερα στη δημοτική ενότητα Ευόσμου σημείωσε ποσοστό 7,81%.
Από την άλλη, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη δεν κατάφερε να κερδίσει μεγάλα ποσοστά στην εκλογική περιφέρεια Πρέβεζας όπου πήρε το 1,72% των ψήφων με την δημοτική ενότητα Λούρου να δίνει στην Ένωση Κεντρώων μόλις 0,95%.

Η Πρέβεζα, δεν έδωσε καλά ποσοστά ούτε στο κόμμα Κοινωνία. Η Κοινωνία εκεί πήρε 0,32% και στην δημοτική ενότητα Λούρου και πάλι, κατάφερε να συγκεντρώσει το 0,06% των ψήφων.

Η Λαϊκή Ενότητα τώρα, τα μεγαλύτερα ποσοστά της τα βρήκε στην εκλογική περιφέρεια Κέρκυρας, όπου πήρε 5,05% και στην δημοτική ενότητα Λευκιμμαίων, έφτασε το 6,83%.

Οι ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α-Ε.Ε.Κ, βρήκαν ευνοϊκότερο έδαφος σε αυτές τις εκλογές στην περιφέρεια Λευκάδας, όπου συγκέντρωσαν 1,30%. Ειδικότερα στην δημοτική ενότητα Καστού δείχνουν να παίρνουν 2,70%, αν και σε πραγματικά νούμερα μεταφράζεται σε μία ψήφο.

Στην Λευκάδα δεν είχαν όμως την ίδια τύχη οι Δημοκρατικοί-Κοινωνία Αξιών-Κόμμα Πειρατών, καθώς κατάφεραν μόνο ένα 0,01% και πιο συγκεκριμένα κατάφεραν να πάρουν σε όλη την Λευκάδα μόνο μία ψήφο, η οποία βρέθηκε στην δημοτική ενότητα Καρυάς.

Το κόμμα Κοινωνία τώρα, είδε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στην εκλογική περιφέρεια Φωκίδας που του έδωσαν 1,85% και ειδικά στο δήμο Δελφών και την δημοτική ενότητα Αμφίσσης όπου πήρε το αξιοπρόσεκτο 4,98%.

Η περιφέρεια Φωκίδας όμως δεν έδωσε χαρά και στην εκλογική συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ, αφού πήρε μόλις 0,07%, και μάλιστα στους δήμους Δελφών και Δωρίδος, και στις αντίστοιχες δημοτικές ενότητες Δεσφίνης-Παρνασσού και Βαρδουσίων, δεν πήραν καμία απολύτως ψήφο.

Η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου είχε τις καλύτερες αποδόσεις της στην εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσου όπου πήρε 0,87% αλλά ειδικότερα η Κάρπαθος της έδωσε 2,88%.
Δεν είχε τύχη όμως στην εκλογική περιφέρεια Ηλείας, όπου της δόθηκε το 0,32% των ψήφων, με την δημοτική ενότητα Ανδριτσαίνης μάλιστα να δίνουν στον Θάνο Τζήμερο και το κόμμα του 0%.

Οι Δημοκρατικοί-Κοινωνία Αξιών-Κόμμα Πειρατών, πήραν τα μεγαλύτερα ποσοστά τους στην εκλογική περιφέρεια Κορινθίας, σημειώνοντας 0,50% και ειδικά στη δημοτική ενότητα Κορινθίων όπου κέρδισαν το 0,77% των ψήφων.

Η περιφέρεια Κορινθίας όμως κάθε άλλο παρά ευνοϊκή ήταν για το κίνημα ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α, όπου σε ολόκληρη την περιφέρεια μόνο στον δήμο Σικυωνίων και την δημοτική ενότητα Στυμφαλίας βρέθηκε μία ψήφος.

Τώρα το κόμμα ΕΛ.ΛΑ.Σ είδε μεγάλα ποσοστά στην εκλογική περιφέρεια Κιλκίς όπου συνολικά πήρε 0,30% και ειδικότερα στον δήμο Παιονίας και την δημοτική ενότητα Αξιούπολης, όπου και απέσπασε το 0,69% των ψήφων.

Στην συνέχεια η Ο.Κ.Δ.Ε πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά της στην εκλογική περιφέρεια Φλώρινας με ένα 0,15% όπου στην δημοτική ενότητα Μελίτης έφτασε στο 0,31% των ψήφων.

Τέλος η Ο.Α.Κ.Κ.Ε τα μικρότερα ποσοστά της τα πήρε στο Ρέθυμνο συγκεντρώνοντας μόλις 0,02% και μάλιστα στον δήμο Αγίου Βασιλείου και την δημοτική ενότητα Ανωγείων δεν βρέθηκε κανείς να την ψηφίσει.

Νομίζω πως τα στατιστικά που παρέθεσα ικανοποίησαν τους απαιτητικότερους εκλογομανείς και πως αν δεν βγήκε και τίποτα χρήσιμο τελικά, τουλάχιστον κάποιοι πήραν μια ιδέα για το που θα πάνε,αλλά κυρίως που δεν θα πάνε διακοπές το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου